مهم ترين اختراعات در مهندسي برق
مهندسي برق در ۱۴۰ سال گذشته شاهد اختراعات شگرفي بوده كه باعث تحولاتي عميق در زندگي انسان شده است و توانسته توسعه و پيشرفتهاي كنوني در عرصههاي مختلف را به دنبال داشته باشد. در اين مقاله به ۶ مورد از مهمترين اين اختراعات اشاره خواهد شد.
به گزارش برق نيوز، مهندسي برق از برجستهترين و مهمترين رشتههاي مهندسي بوده؛ زيرا با مسائلي، چون پژوهش، توسعه و كاربرد برق در ارتباط است. اگر برق وجود نداشته باشد ما نميتوانيم سادهترين كارها مانند نوشتن همين كلمات را انجام دهيم چرا كه تمام وسايلي كه از آنها استفاده ميكنيم با انرژي برق كار ميكنند.
پايگاه اينترنتي آمريكايي «اينترستينگ اينجينيرينگ» در گزارشي به برخي از اختراعات و تحولات عرصه مهندسي برق اشاره ميكند كه بسياري از پيشرفتهاي امروز نتيجه آنها است، مهمترين اين اختراعات عبارتند از:
۱- جريان متناوب
جريان متناوب در سال ۱۸۸۸ توسط نيكولا تسلا اختراع شد كه مهمترين اختراع در اين زمينه بوده است. جريان متناوب به صورت روزانه مورد استفاده مردم قرار ميگيرد؛ چرا كه جريان برق را از طريق شبكه سيمها به خانههاي مردم ميرساند، اين اختراع هنگامي كه بخواهيم برق را به فواصل طولاني انتقال دهيم تا همگان بتوانند از آن استفاده كنند از جريان مستقيم كارايي بيشتري دارد.
لوازم خانگي برقي كه از جريان مستقيم استفاده ميكنند با دريافت جريان متناوب از پريزهاي برق به كار ميافتند. جريان متناوب ميتواند برق را در فواصل طولاني و با هزينهاي پايين جابجا نمايد و اين كار با جريان مستقيم امكانپذير نيست.
۲- ترانسفورماتور
ترانسفورماتورها يكي از عجايب صنعت برق هستند؛ زيرا با برخورداري از خاصيت القاي الكترومغناطسيي داراي قابليت بي نظير انتقال انرژي برق از مداري به مدار ديگر بدون برخورد با هم است.
اولين ترانسفورماتور از سوي اتو بلاثي طراحي شده است؛ اما اولين ترانسفورماتور با كاربرد تجاري توسط ويليام استنلي در سال ۱۸۸۶ طراحي شد. جهان در سال ۲۰۱۸ شاهد ساخت قويترين ترانسفورماتور تاكنون بوده است كه (HVDC Behemoth) نام داشته و قدرت آن ۱۱۰۰ مگاولت آمپر است.
۳- موتور الكتريكي
كاربريهاي موتورهاي الكتريكي به صنايع در حال پيشرفت جهان براي توسعه و شكوفايي بسيار سريع آنان كمك ميكند. موتورهاي الكتريكي در نقش كاتاليزورهايي هستند كه باعث اين تحول سريع شده اند و هنور هم نقش مهمي دارند؛ زيرا عنصر اصلي در ماشينهاي الكتريكي هستند. (اين گونه موتورها را موتورهاي الكتريكي جريان مستقيم مينامند)
موتورهاي الكتريكي نيروي الكتريسيته را به نيروي مكانيكي تبديل ميكنند و اين به معناي آن است كه ميتوان اين موتورها را به عنوان ابزارهايي قدرتمندتر و موثرتر جايگزين نيروي انساني كرد كه تسريع روند توليد و محافظت از استقرار آن براي مدت زماني طولاني را به دنبال خواهد داشت.
موتور الكتريكي جريان مستقيم اولينبار توسط فرانك جوليان در سال ۱۸۸۶ و موتور الكتريكي جريان متناوب نيز توسط نيكولا تسلا مخترع جريان متناوب در سال ۱۸۸۷ اختراع شد.
۴- صفحات انرژي خورشيدي
با وجود آن كه انرژي خورشيدي در اواخر دهه اول قرن جاري مورد توجه ويژهاي قرار گرفته است؛ اما اين فناوري ابتدا در سال ۱۸۳۹ توسط آلكساندر ادمون بكرل از طريق كشف «اثر فوتوولتاييك» كشف شد.
سلولهاي خورشيدي هماكنون به طور گسترده در سراسر جهان استفاده ميشود، «پارك خورشيدي صحراي تنگر» بزرگترين ايستگاه توليد انرژي خورشيدي جهان در چين است و از توانايي لازم براي توليد ۱۵۷۴ مگاوات برق برخوردار است. با پيشرفت فناوري ميتوان انتظار داشت صفحات خورشيدي ارزانتر شده و دسترسي بيشتري به آنها در سراسر جهان فراهم شود.
۵- مولد انرژي برق آبي
با وجود آنكه ايستگاههاي برق هستهاي انرژي زيادي توليد ميكنند؛ اما پسماندها و همچنين نحوه عملكرد آنها بسيار خطرناك است. اما در مقابل ايستگاههاي توليد انرژي برق آبي هيچ پسماند و زبالهاي نداشته و به عنوان منبعي تجديد پذير براي توليد برق مورد استفاده قرار ميگيرد.
اولين نمونه تجاري مولد انرژي برق آبي در سال ۱۸۸۲ در رودخانه فاكس ايالت ويسكانسين آمريكا مورد بهره برداري قرار گرفت؛ اما پيش از آن نمونه آزمايشگاهي اين مولد تنها انرژي لازم براي روشن شدن يك لامپ در خانه ريوي نورث آمبرلند در سال ۱۸۷۸ را تامين ميكرد.
۶- لامپ
اديسون به همراه گروهي از مهندسان لامپ را اختراع كرد. لامپ در سال ۱۸۸۰ به بازار عرضه شد و انقلابي براي گذراندن شبهاي تاريك ايجاد كرد. هماكنون لامپهاي الاي دي جايگزين لامپهاي رشتهاي گذشته شده است كه نور بهتري توليد مينمايد.
برچسب: ايزي نور,easynoor,برق,اختراع برقي,مهندسي برق,روشنايي,تجهيزات روشنايي,لامپ,انواع لامپ,لامپ ال اي دي,لامپ رشته اي,كالاي برق,فروشگاه كالاي برق،