نگاهي به طرح هاي مشوق اصلاح مصرف انرژي در ايران و جهان
به گزارش برق نيوز، از آنجا كه فصل تابستان و گرماي هوا و فعاليت گسترده سامانههاي پرمصرف سرمايشي بار سنگيني را به شبكه برق تحميل كرده و در نهايت هم موجب برهم خوردن تعادل در توليد و مصرف برق ميشود. مشوقهاي انگيزشي يكي از مهمترين اقدامات دولتمردان بوده كه هم رعايت عدالت را به همراه داشته و هم موجب كاهش شدّت مصرف ميشود.
در سالي كه رهبري بر رشد توليد تاكيد فرموده اند، پايداري برق براي صنايع و بخش كشاورزي در كنار تداوم برق رساني به بخش خانگي و روشنايي منازل، محلهاي كسب و كارگاههاي توليدي يك ضرورت غيرقابل انكار است. امروزه اين نام مجاز نمي باشدهاي تعرفه گذاري در قالب مدلهاي مختلف ميتواند زمينه اصلاح الگوي مصرف را فراهم كرده و مشتركان پرمصرف را به رعايت سطح الگوي مصرف ترغيب كند، در غير اين صورت بايد منتظر ماند تا كشور براي جبران ناطرازي اقدام به وارد كردن برق كند، در صورتي كه ميتوان با اعمال اين نام مجاز نمي باشدهاي بهتر انگيزشي
هم بار هزينههاي سنگين را از دوش مشتركان برداشت و هم موجبات جبران عدم تعادل در توليد و مصرف شد.
در حال حاضر مصرف برق در ايران 6 برابر ميانگين جهاني، يعني حدود 7 برابر تركيه، 5.3 برابر آلمان با آن صنايع عظيم، 1.9 برابر ژاپن و حتّي 1.5 برابر كشو كوچك عمان است.
در بسياري از كشورها، تعرفه برق مشتركان پرمصرف خانگي با اختلاف بسيار زياد نسبت به ساير مشتركان تعيين ميشود؛ اين اختلاف در زمان اوج مصرف بيشتر هم ميشود. از سوي ديگر مشتركاني كه بتوانند مصرف خود را پايين نگه دارند يا آن را كاهش دهند نيز از مشوقهايي بهره مند ميشوند. در برخي از كشورها هم براي مشتركان پرمصرف قيمتهاي تمام شده در نظر گرفته شده و اين خود عامل مهمي است كه پرمصرفها رعايت ساير مشتركان برق را به واسطه پرداخت مضاعف داشته باشند. آن چه كه در اجراي برنامههاي تشويقي انتظار ميرود برنامههايي است كه بيشتر در جهت حمايتهاي دولت از مشتركان كم مصرف تهيه و تدوين شده و در نهايت موجبات حمايت از اين قشر ميشود.
در بررسي برخي از كشورها مثل ژاپن مشتركان به ازاي هر كيلووات ساعت مصرف برق، 18 سنت دلار پرداخت ميكنند، اين يعني مشتركان، هزينه بيشتري را براي هر كيلووات ساعت برق مصرفي خود نسبت به مشتركين كم مصرف ميپردازند. به عبارت ديگر تعرفه برق مشتركان پرمصرف بيش از دو برابر بهاي تمام شده توليد برق در اين كشور و در مقايسه با ايران 25 برابر تعرفه برق است. اين به آن معناست كه نه تنها مشتركان پرمصرف، برق ارزان قيمت دريافت نميكنند، بلكه بهايي بسيار بيشتر از توليد ميپردازند كه عاملي بازدارنده براي مصرف بي رويه برق تلقي شده و در عين حال به توسعه و اقتصاد صنعت برق كمك ميكند.
شهروندان ايتاليايي به ازاي هر كيلووات ساعت مصرف برق، 15.7 سنت به اضافه ماليات مربوطه را پرداخت ميكنند، همچنين آلمان با قيمت 15.22 سنت و انگلستان با فروش هر كيلووات ساعت برق به قيمت 14.16 سنت بيشترين قيمت برق را در سطح جهان دارند.
شهروندان كشور بلژيك، پرتغال و اسپانيا به ترتيب با پرداخت 11.17 سنت، 11.05 سنت و 11.04 سنت به ازاي هر كيلووات ساعت انرژي الكتريكي در جايگاههاي بعدي قرار دارند، اين درحالي است كه در سال گذشته ميلادي مشتركان صنعت برق در اسلوواكي به ازاي هر كيلووات ساعت مصرف برق 9.9 سنت و در آمريكا 9.43 سنت پرداخت كردند.
از سوي ديگر مصرف كنندگان برق در كشورهاي فرانسه، آفريقاي جنوبي، اتريش، لهستان، هلند، استراليا و جمهوري چك نيز بين 8 تا 8.9 سنت به ازاي هركيلووات ساعت پرداخت ميكنند و كشورهاي كانادا با 7.23 سنت، فنلاند با 6.42 سنت و سوئد با 5.34 سنت نيز در جايگاههاي بعدي قرار دارند.
گرچه در ايران ميانگين قيمت برق معادل 2 سنت به ازاي هركيلووات ساعت انرژي است، اما بازهم ميتوان پارامترهايي را براي كاهش قيمت تمام شده برق لحاظ كرد.
با آغاز به كار دولت جديد، اين نام مجاز نمي باشدهايي در جهت كاهش مصرف انرژي به ويژه در حوزه برق تصويب شده كه در تابستان امسال نيز شاهد اجراي آنها خواهيم بود. بر اين اساس تكاليف مرتبط با اجراي طرحهاي تشويقي در بخشهاي خانگي، صنايع و كشاورزي نيز آغاز ميشود.
پيش بيني ميشود با اجراي برنامههاي تشويقي تابستاني شاهد روند نزولي مصرف در تمامي تعرفههاي مشمول پاداش مشتركان برق باشيم و تابستان امسال همچون سال قبل بدون اعمال خاموشي در بخشهاي خانگي و تجاري با موفقيت پشت سر بگذاريم و اين صرفه جويي بتواند موتور محركهاي براي به حركت درآوردن چرخهاي توليد متناسب با شعار سال حول محور رشد توليد باشد.
برچسب: ايزي نور,easynoor,برق,اخبار برق,مصرف برق,روشنايي,لامپ,انواع لامپ,تجهيزات برقي,محصولات روشنايي,كالاي برق,لامپ عمده,سيم برق عمده,كابل برق عمده،